Varrás? Babadolog!

Újabb terrortámadás Európában - Terrorist attack again in Europe

Gyermekeink mosolyáért

2016. július 15. - Csile77

Egy ismerősöm jelezte, hogy jól van. Persze ebben nem lenne semmi különleges, de épp Nizzában él, ahol az éjjel terrortámadásnak minősített vérengzés volt.

A belvárosban a nemzeti ünnepre rendezett tűzijáték ideje alatt a sétányra hajtott, az ünneplő emberek közé, egy teherautó. Több tucat halott és sérült.

Mit érez ilyenkor az ember? Megijed. Megdöbben. Hirtelen levegőt sem kap, csak a szíve kalapálását érzi.

A miértek dübörögnek fel, hiszen az európai értékrendben felnőtt, a mindenféle életet tisztelő polgár számára elképzelhetetlen, hogy mások életére törjön. Ha ez még fűszerezve van Isten hittel is, akkor végképp felfoghatatlan, hogy létezik vallás, ami nem az élet szeretetéről, védelméről szól.

Hogy létezik Isten, aki nem abban gyönyörködik, hogy gyerekek születnek, békében, biztonságban, szeretetben felnőve, hanem felhasználja híveit, gyermekeit mások életének kioltására. Hogy nem az felszólítása az emberek számára, hogy "Szaporodjatok, sokasodjatok, és töltsétek be a Földet," hanem épp az ellenkezője. Irtsátok egymást, mert te különb vagy, mint a másik, csak mert nem ebbe, hanem abba sz országba születtél. Mi ez? Tulajdonképpen az "Oszd meg és uralkodj"  szemlélete. Hiszen az egyiket a másik felé emelve ennek gőgöt, a lenyomottnak félelemet osztok. A gőgöst gőgjénél, hiúságánál fogva, a félelmet érző embert nyomorúságnál fogva lehet manipulálni.

Itt élünk Európában, és félnünk kéne? Kell, hogy ezen a félelmen átsegítsen  a hitünk, hogy ez az   Istenhit el fog tűnni. Miért? Mert ez a hit nem  szolgálja a félelmet érző országokban élők javát. És nem szolgálja a gőgtől elvakultak javát sem! Ez a hit nem szolgálja senkinek a javát, hiszen életellenes. Ez a hit támadás egyetemes emberiség ellen.

Mi, itt Európában, Magyarországon, tegyünk a félelmünk ellen. Kicsivel, mindenki a maga erejéből. A mindennapokban. Én mindenesetre varrok, alkotok, tűzzománcozok, festek és tanítok.

És mosolyogni tanítom a fiam.

 

 

dady.jpg

 

Sötétben minden tehén fekete - All cows black in the dark

Egy kis színtan lecke

tehen.jpg

Ugyan, mi köze a színtannak a varráshoz??? Nagyon is sok, hiszen színes anyagokkal dolgozunk! A színtan izgalmas dolog, néhány szabály betartásával kitűnően használható a mindennapi életben. Pl- Lakberendezésben, öltözködésben, sőt, akár egy étel tálalásánál is.

A bejegyzés címe egy kissé komor és lehangoló, mert a jelentése szerint bizonyos körülmények között minden egyformának látszik. Márpedig mégis ide kellett idézzem, mert ha belegondolunk, akkor, ahogy megy le a nap, úgy tűnnek el a színek, és bizony az egyszerű tejadó boci-boci tarka éppoly szürkévé válik akárcsak  a híres magyar szürkemarha. (Habár ez utóbbit jellegzetes, tiszteletet parancsoló szarva minden más élőlénytől megkülönbözteti - még a sötétben is! )

De most vonatkoztassunk el a négylábúaktól és általánosítsunk- minden, de minden szürkévé válik, ahogy megy le a nap!  Színtanos tanulmányaim egyik legmegdöbbentőbb felfedezése az volt, mikor megtudtam, hogy színek egész egyszerűen nem léteznek! Az nem lehet!!! Nem is hittem el, míg el nem magyarázták.

A napsugár fehér fénye az összes színt tartalmazza. Amikor ez a fehér fény egy másik közegen megtörik, pl. vízcseppen, láthatóvá válik az összes többi szín. Gondolj csak a szivárványra. Az esőcseppeken megtörik a fehér fény, a napsugár, és máris átíveli az eget a hétszínű híd.

Oké, de akkor miért látunk egy tárgyat kéknek, a másikat zöldnek, a harmadikat meg sárgának? Ennek titka a tárgyak, az anyagok szerkezetében rejlik. Ezek ugyanis különféleképpen nyelik el elnyelik a spektrum színeit. Ha azt látod, hogy az adott tárgy kék, az azért van, mert az anyag szerkezete a   kék színt visszaveri de az összes többit elnyeli.  Ha viszont nincs fény, nincs amit a tárgy visszaverjen, nincs amit elnyeljen, vagyis megszűnik színesnek lenni!

Ilyen szempontból a  színek a tárgyak tulajdonságai, nem pedig önálló dolgok.

Ráadásul nem is állandó tulajdonságok, hiszen a fényviszonyokkal állandóan változnak, így szeszélyesek, akár egy grófkisasszony. Déli napsütésben még egy komoly lila is ragyog, de a hajnal pirosságában a kékek lilának, a sárgák narancsnak látszanak.Ahány megvilágítás, annyiféle szín. Ezért van, hogy a net-en rendelt dolgok sokszor másként hatnak a valóságban, mint a számítógép monitorján nézegetve.

Bizony, így van ez a Cseperedő termékeknél is. Íme az első Csepi elefántos plédünk "színeváltozásai":

 

sam_8233.JPG

Félkész állapotban,villany fénynél. Itt Csepinek erős pink a színe, ami a lábai felé sötétbe hajlik.

 

 

sam_8236.JPG

Varrógép alatt, helyi lámpával megvilágítva. Itt szinte narancssárgán izzik a kiselefánt.

 

 

 

sam_8075.JPG

Kész állapotban, természetes, szórt, nappali fénynél. Majdnem pirosas, az egyébként pinknek mondott szín.

 

 

 

canva_4.jpg

Ez is természetes fény, szórt és nappali fény és mégis más! Igazi pink!

 

Ha szeretnéd megtudni, milyen a valóságban, rendeld meg a www.cseperedobaba.hu weboldalon!

 

Alkossunk közösen!

Amikor a kisfiamat vártunk, nem találtam a piacon olyan babakelengyét, amely igazán elnyerte volna a tetszésem. Sokkal az volt a bajom, hogy  hogy harsány színekkel, negédes figurákkal "rakták tele"- persze, hogy eladható legyen. Miki egérrel, Minnie-vel mindent el lehet adni, legyen az előke, rugi felhúzható zenélő játék, vagy éppen babatányér. Én ezekkel úgy vagyok, hogy ha használom őket, akkor tovább reklámozom ezeket a kissé giccses rajzfilm figurákat és a rájuk épült óriási ipart. Vagyis ők a lényeg, nem a gyerekem. Én pedig azt szerettem volna, ha a kisfiam ragyog ki a termékből, nem pedig fordítva.

 Ezért édesanyámmal megálmodtunk neki egy kelengyét. Édesanyám 40 éves szakmai múlttal rendelkezik.  Rengeteg ötletet,  igényes megoldási módszert, trükköt mutatott, így olyanná alakíthattuk a kicsi ágyacskáját, amilyenné mi szerettük volna. Szerintem, vagány, igazi fiús szett lett- bőven van mit nézelődni rajta a kicsinek. Ugyanakkor megnyugtatóak a színek, hiszen pihenni fog benne a gyerek, nem pedig szórakozni.

 Ezután persze újabb igények merültek fel ,  így tovább gondolkodtunk, ötleteltünk, terveztünk és varrtunk, varrtunk, varrtunk...

 Majd jött az ötlet, hogyha már itthon vagyok a gyerekkel, miért ne csinálhatnék egy honlapot, ahol a saját készítésű, kis szériás, csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt textiltermékeket mutatunk be.

Megvarrtam egy  készletet, amiből lehet válogatni, de sokkal inkább kíváncsi vagyok a vásárlók ötleteire. Mit változtatnának? Milyen színeket használnának, milyen mintákkal? Mire lenne igazán szükség?   Hiszen az anyukák jobban tudják, mire van szükségük, nekik és a gyermeküknek, mi pedig segítünk megvalósítani. Szóval, kreatív, közös gondolkodásra szólítok fel, minden Cseperedő oldalt látogatót!sam_0845.JPG

 

 

 

süti beállítások módosítása