Varrás? Babadolog!

Sötétben minden tehén fekete - All cows black in the dark

Egy kis színtan lecke

2016. július 13. - Csile77

tehen.jpg

Ugyan, mi köze a színtannak a varráshoz??? Nagyon is sok, hiszen színes anyagokkal dolgozunk! A színtan izgalmas dolog, néhány szabály betartásával kitűnően használható a mindennapi életben. Pl- Lakberendezésben, öltözködésben, sőt, akár egy étel tálalásánál is.

A bejegyzés címe egy kissé komor és lehangoló, mert a jelentése szerint bizonyos körülmények között minden egyformának látszik. Márpedig mégis ide kellett idézzem, mert ha belegondolunk, akkor, ahogy megy le a nap, úgy tűnnek el a színek, és bizony az egyszerű tejadó boci-boci tarka éppoly szürkévé válik akárcsak  a híres magyar szürkemarha. (Habár ez utóbbit jellegzetes, tiszteletet parancsoló szarva minden más élőlénytől megkülönbözteti - még a sötétben is! )

De most vonatkoztassunk el a négylábúaktól és általánosítsunk- minden, de minden szürkévé válik, ahogy megy le a nap!  Színtanos tanulmányaim egyik legmegdöbbentőbb felfedezése az volt, mikor megtudtam, hogy színek egész egyszerűen nem léteznek! Az nem lehet!!! Nem is hittem el, míg el nem magyarázták.

A napsugár fehér fénye az összes színt tartalmazza. Amikor ez a fehér fény egy másik közegen megtörik, pl. vízcseppen, láthatóvá válik az összes többi szín. Gondolj csak a szivárványra. Az esőcseppeken megtörik a fehér fény, a napsugár, és máris átíveli az eget a hétszínű híd.

Oké, de akkor miért látunk egy tárgyat kéknek, a másikat zöldnek, a harmadikat meg sárgának? Ennek titka a tárgyak, az anyagok szerkezetében rejlik. Ezek ugyanis különféleképpen nyelik el elnyelik a spektrum színeit. Ha azt látod, hogy az adott tárgy kék, az azért van, mert az anyag szerkezete a   kék színt visszaveri de az összes többit elnyeli.  Ha viszont nincs fény, nincs amit a tárgy visszaverjen, nincs amit elnyeljen, vagyis megszűnik színesnek lenni!

Ilyen szempontból a  színek a tárgyak tulajdonságai, nem pedig önálló dolgok.

Ráadásul nem is állandó tulajdonságok, hiszen a fényviszonyokkal állandóan változnak, így szeszélyesek, akár egy grófkisasszony. Déli napsütésben még egy komoly lila is ragyog, de a hajnal pirosságában a kékek lilának, a sárgák narancsnak látszanak.Ahány megvilágítás, annyiféle szín. Ezért van, hogy a net-en rendelt dolgok sokszor másként hatnak a valóságban, mint a számítógép monitorján nézegetve.

Bizony, így van ez a Cseperedő termékeknél is. Íme az első Csepi elefántos plédünk "színeváltozásai":

 

sam_8233.JPG

Félkész állapotban,villany fénynél. Itt Csepinek erős pink a színe, ami a lábai felé sötétbe hajlik.

 

 

sam_8236.JPG

Varrógép alatt, helyi lámpával megvilágítva. Itt szinte narancssárgán izzik a kiselefánt.

 

 

 

sam_8075.JPG

Kész állapotban, természetes, szórt, nappali fénynél. Majdnem pirosas, az egyébként pinknek mondott szín.

 

 

 

canva_4.jpg

Ez is természetes fény, szórt és nappali fény és mégis más! Igazi pink!

 

Ha szeretnéd megtudni, milyen a valóságban, rendeld meg a www.cseperedobaba.hu weboldalon!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babadolog.blog.hu/api/trackback/id/tr118884066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása